Всички публикации от Албена

Посланиците на Албания и Косово на гости в Мандрица

На 18 и 19 юли 2019 г. на официално посещение в село Мандрица и региона бяха Н.Пр. г-жа Доника Ходжа, посланик на Република Албания и Н. Пр. г-н Едон Цана, посланик на Република Косово. Двамата посланици бяха придружени от Лек Дакаâ, съветник в посолството на Република Косово, представители на Министерството на диаспората на Република Албания и журналисти от KOHA group най-голямата медийна група в Република Косово. След официална среща с кмета на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова и председателя на Общински Съвет – Ивайловград, г-жа Дарина Кисьова, гостите посетиха село Мандрица. По-стара българска традиции те бяха посрещнати с хляб и сол, а в този случай и с баница. С много емоции бяха изпълнени срещите и разговорите им с мандричани, свързани с историята и традициите в селото, както и със запазения албанския говор, на който гостите и местните жители си общуваха. В Мандрица гостите се разходиха из селото, посетиха църквата „Св. Димитър“ и бяха гости в няколко местни къщи. Голям интерес предизвикаха автентичните носии, които някои от бабите облякоха, а най-вече техните изпълнения на фолклорни мандричански песни.

Всички заедно се насладиха на вкусната храна в ресторанта на Еко комплекс „Букор щепи“, където гостите бяха настанени. Посещението беше организирано от „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ и програмата включваше посещение и на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в село Долно Луково и на Антична Вила „Армира“.

 

 

Вечер на албанския фолкор

На 30 юли 2017 г. на площада на село Мандрица звучаха албански автентични любовни песни в изпълнение на братята Идайет и Яшар Сейдиу и Ревайет Фазлиу от Тетово. Съвсем импровизирано и мандричанските баби се включиха с изпълнения на албански песни от Мандрица. Гост и главен инициатор на събитието бе големият приятел на Мандрица, журналиста Алуш Камбери. Накрая всички заедно се хванаха на хорото и си обещаха да бъдат „Отново заедно“ на селския площад.

„Отново заедно“ 2017

На 29 юли 2017г. „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ с подкрепата на Еко-комплекс „Букор щепи“ организира ежегодния световен форум „Отново заедно“.

Площадът на село Мандрица събра стотици мандричани и техни приятели от всички краища на България и света – от Мексико през Европа до Нова Зеландия.
Форумът започна с традиционните народни борби. За трета поредна година младежи от региона се включиха в турнира. И тази година, Манол Манолов спечели 1-вото място и наградата от 100 лева и яре. Второ място и награда 50 лева и каса бира спечели Николай Араджиев. Трето място, 30 лева и бутилка ракия спечели Николай Костадинов, а четвърто място и буркан мед – Меджет Мюмюн. Всички участници получиха почетни грамоти. Май-младият от тях, 15 годишния Ферат Тахир, получи наградата на публиката като поощрение за първото му участие в народни борби. Съдия на тепиха беше Георги Костов, а основен организатор Димитър Боботилов. Вечерта продължи с български народни песни в изпълнение на фолклорна група „Родопска младост“ с ръководител Мануш Саръев.

Лято’2017 в Еко-комплекс „Букор Щепи“ в Мандрица

Приятели,

Лятото дойде със своя пълен блясък в Еко-комплекс „Букор Щепи“, с. Мандрица!

От 1 юли – събота нашият чисто нов и красив БАСЕЙН официално работи за всички вас!
Обличайте банските, взимайте големите си усмивки и доброто настроение и елате при нас!

Очакваме ВИ!

    

Представяне на книгата „Албанският говор в село Мандрица“

На 15 март 2017 г. в конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ авторът Людмил Станков представи книгата си „Албанският говор в село Мандрица“.

На представянето присъстваха Н. Пр.  Шпенд Kaлaбa, Посланик на Република Косово в България, проф. Али Яшари – ректор на университета в Корча, проф. Флореша Дадо от Академията на науките на Албания, проф. Шабан Синани – бивш директор на Държавния архив на Албания,  дипломати от посолството на Република Косово, български дипломати, настоящи и бивши преподаватели и студенти от катедра по общоиндоевропейско и балканско езикознание на СУ „Св. Климент Охридски“, приятели на Мандрица.

В началото в обстойно експозе, авторът приведе множество примери за особеностите на този говор и влиянието на българския език върху граматическия строеж и лексиката му.

Проф. Шабан Синани даде висока оценка на мащабното изследване направено от автора и акцентира върху факта, че в книгата  корените на заселниците в Мандрица се обясняват не с исторически факти, а с езиковедски анализ на произхода и развитието на езика. Също така той сподели, че в Албания книгата е номинирана за книга с най-голям научен принос.

Поздравления към автора поднесе и Н. Пр.  Шпенд Kaлaбa, Посланик на Република Косово. Той увери присъстващите, че е голям приятел на Мандрица и винаги е съдействал и подкрепял каузата „Мандрица“ с всички дипломатически средства и правомощия, с които разполага.

Разбира се от името на „Сдружение за възраждане на село Мандрица“,  неговия председател Ивайло Петров, благодари на Людмил Станков за неоценимия му принос за документирането на автентичния говор в Мандрица. След разговорника вече имаме и един научноиздържан труд, включващ и безценни песни, приказки, анекдоти, поговорки, клетви и пожелания, създадени от жителите на Мандрица, което е една голяма стъпка в духовното възраждане на Мандрица.

Специални благодарности на доц. д-р Русана Бейлери за организацията и домакинството на събитието.