Архив на категория: Новини

Детски празник

За поредна година „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ и Еко-комплекс „Букор щепи“ Ви очакват на един приказен Великден за малки и големи на площада в село Мандрица.

Възможност за обучение на български граждани от албански произход в Албания

С Решение № 686 от 02.09.2020 г. Министерският съвет на Албания  реши да отпусне 2 стипендии за учебната 2020-2021 г. за български граждани от албански произход. Стипендията включва финансово покритие на таксата за обучение, както и разходи за настаняване и храна за продължителността на учебната година.

Основните критерии за получаване на стипендия от кандидата са:

 1. да са завършили средно образование с обща средна стойност над 8 (осем) или еквивалент;
 2. да не е завършил в пълния цикъл на университетско обучение;
 3. да бъде студент от общността на албанската диаспора, живееща в България;
 4. да бъде студент в една от приоритетните области на обучение, определени в споразумението;
 5. да има удостоверение от университета, че е активен студент и не е завършил пълния цикъл на обучение;
 6. да бъдат приети от акредитирана институция за висше образование в Албания;
 7. имат работен план и научни или академични дейности за периода на обучение в Албания.

За да се възползва от стипендията, студентът трябва да учи в една от следните специалности:

а) Социални науки

 1. Психология;
 2. Икономика и бизнес;
 3. Образование;
 4. Социология;
 5. Право;
 6. Политология;
 7. География;
 8. Медии и комуникация;
 9. Други социални науки.

б) Хуманитарни науки и изкуства

 1. История;
 2. Археология;
 3. Филология;
 4. Литература;
 5. Изкуство
 6. Други науки за човека.

Стипендията е на стойност 71 520 евро (седемдесет и един хиляди и петстотин и двадесет) и ще бъде финансирана от бюджета на Националната агенция за диаспората на Албания, която ще покрива и плащанията на учители за изучаване на албански език през първата година.

Документацията за кандидат трябва да бъде легализирана в съответствие с албанското законодателство. Тази документация трябва да бъде на албански или копирана в оригинала. В случай че документацията е на чужд език, тя трябва да бъде преведена и заверена с оригинал от лицензиран преводач.

Процедурата и оценката на печелившите кандидати и клона на обучението ще се извършват от Комисията за стипендии.

Повече подробности, решението и съответното споразумение  може да намерите на следните адреси:

 1. http://diaspora.gov.al/wp-content/uploads/2020/09/Vendim-nr.-686-p%C3%ABr-kriteret-e-dh%C3%ABnies-s%C3%AB-bursave-p%C3%ABr-shtetasit-e-huaj-me-origjin%C3%AB-shqiptare-p%C3%ABr-t%C3%AB-studiuar-n%C3%AB-republik%C3%ABn-e-shqip%C3%ABris%C3%AB-nga-agjencia-komb%C3%ABtare-e-diaspor%C3%ABs-p%C3%ABr-vitin-akademik-2020-2021-dat%C3%AB-2.9.2020.pdf
 2. http://akd.gov.al/wp-content/uploads/2020/09/MARR%C3%8BVESHJE-BASHK%C3%8BPUNIMI-ND%C3%8BRMJET-AGJENCIS%C3%8B-KOMB%C3%8BTARE-T%C3%8B-DIASPOR%C3%8BS-DHE-AGJENCIS%C3%8B-S%C3%8B-SIGURIMIT-T%C3%8B-CIL%C3%8BSIS%C3%8B-N%C3%8B-ARSIMIN-E-LART%C3%8B.pdf?fbclid=IwAR2upwBx_yc_phpgA1wzd43w1su5tRkxDo0Zsaxtw605dh7pfdGhroc-ZJw

Трябва да се реагира възможно най-бързо, отчитайки факта, че стипендиите са за 2020/2021 учебна година.

При необходимост от съдействие може да се обръщате и към „Сдружение за възраждане на село Мандрица“:  Ивайло Петров  impetrovvv@gmail.com,  Албена Георгиева albgeorgieva@hotmail.com

Посланиците на Албания и Косово на гости в Мандрица

На 18 и 19 юли 2019 г. на официално посещение в село Мандрица и региона бяха Н.Пр. г-жа Доника Ходжа, посланик на Република Албания и Н. Пр. г-н Едон Цана, посланик на Република Косово. Двамата посланици бяха придружени от Лек Дакаâ, съветник в посолството на Република Косово, представители на Министерството на диаспората на Република Албания и журналисти от KOHA group най-голямата медийна група в Република Косово. След официална среща с кмета на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова и председателя на Общински Съвет – Ивайловград, г-жа Дарина Кисьова, гостите посетиха село Мандрица. По-стара българска традиции те бяха посрещнати с хляб и сол, а в този случай и с баница. С много емоции бяха изпълнени срещите и разговорите им с мандричани, свързани с историята и традициите в селото, както и със запазения албанския говор, на който гостите и местните жители си общуваха. В Мандрица гостите се разходиха из селото, посетиха църквата „Св. Димитър“ и бяха гости в няколко местни къщи. Голям интерес предизвикаха автентичните носии, които някои от бабите облякоха, а най-вече техните изпълнения на фолклорни мандричански песни.

Всички заедно се насладиха на вкусната храна в ресторанта на Еко комплекс „Букор щепи“, където гостите бяха настанени. Посещението беше организирано от „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ и програмата включваше посещение и на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в село Долно Луково и на Антична Вила „Армира“.

 

 

Вечер на албанския фолкор

На 30 юли 2017 г. на площада на село Мандрица звучаха албански автентични любовни песни в изпълнение на братята Идайет и Яшар Сейдиу и Ревайет Фазлиу от Тетово. Съвсем импровизирано и мандричанските баби се включиха с изпълнения на албански песни от Мандрица. Гост и главен инициатор на събитието бе големият приятел на Мандрица, журналиста Алуш Камбери. Накрая всички заедно се хванаха на хорото и си обещаха да бъдат „Отново заедно“ на селския площад.

„Отново заедно“ 2017

На 29 юли 2017г. „Сдружение за възраждане на село Мандрица“ с подкрепата на Еко-комплекс „Букор щепи“ организира ежегодния световен форум „Отново заедно“.

Площадът на село Мандрица събра стотици мандричани и техни приятели от всички краища на България и света – от Мексико през Европа до Нова Зеландия.
Форумът започна с традиционните народни борби. За трета поредна година младежи от региона се включиха в турнира. И тази година, Манол Манолов спечели 1-вото място и наградата от 100 лева и яре. Второ място и награда 50 лева и каса бира спечели Николай Араджиев. Трето място, 30 лева и бутилка ракия спечели Николай Костадинов, а четвърто място и буркан мед – Меджет Мюмюн. Всички участници получиха почетни грамоти. Май-младият от тях, 15 годишния Ферат Тахир, получи наградата на публиката като поощрение за първото му участие в народни борби. Съдия на тепиха беше Георги Костов, а основен организатор Димитър Боботилов. Вечерта продължи с български народни песни в изпълнение на фолклорна група „Родопска младост“ с ръководител Мануш Саръев.

Лято’2017 в Еко-комплекс „Букор Щепи“ в Мандрица

Приятели,

Лятото дойде със своя пълен блясък в Еко-комплекс „Букор Щепи“, с. Мандрица!

От 1 юли – събота нашият чисто нов и красив БАСЕЙН официално работи за всички вас!
Обличайте банските, взимайте големите си усмивки и доброто настроение и елате при нас!

Очакваме ВИ!