„Хвърката Мандрица“ 2012

Детски празник в Мандрица!? Не само че се случи, ами се повтори и за втора поредна година! Едно наистина необичайно събитие, организирано от „Сдружение за възраждане на село Мандрица” с подкрепата на община Ивайловград. В съботния ден преди Великден, 14 април 2012 г. отново площада се изпълни с хора. Мрачното време уплаши доста, но все пак над 150 човека дойдоха с усмивките си да извикат слънцето. Специални гости на празника бяха кмета на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова и разбира се кметския наместник на село Мандрица Христо Пеев.

Седмица преди това започва сериозното разчистване на киносалона – старите изгнили седалки са изхвърлени, всичко е почистено, стените са освежени с бял латекс, оправя се ел. инсталацията, слагат се тъмни пердета. Община Ивайловград дават за събитието 60 стола. За пръв път се играе куклен театър на сцената в киносалона. Това е едно от основните събития в програмата на детския празник. След цирк „Кумбо“ миналата година този Великден в Мандрица специални гости, дошли да зарадват малки и големи, са Росица и Георги Спасови с постановката  „Барон Мюнхаузен“. Спектакълът е за подвизите на симпатичния барон Мюнхаузен, който търси отговор на въпроса: „Защо човек е склонен да си измисля ?“. Понякога истините в живота са толкова безпощадни и плашещи, че той предпочита да живее в романтичния свят на представите си и бяга от реалността в примамливия свят на онова, което му се струва вероятно…  Актьорите изнасят две представления, за да може всички желаещи да ги гледат. На излизане от залата всеки получава за подарък по едно червено яйце.

Лазарки     Не се сърди човече     Барон Мюнхаузен

Празникът откриват лазарките от самодейния фолклорен ансамбъл на Лъджата. Любопитни погледи събират оцветените плочки за игра на гигантско „Не се сърди човече” и „Дама”. След песните и танците на лазарките, децата се разпределят в 4 отбора, като всеки има пелерина в цвета на отбора си- жълта, зелена, синя или червена. Има и специални огромни зарове. Нетърпеливи да играят бяха и доста възрастни, които се забавляваха не по- малко от децата.

Отново беше опънато 7 метрово платно, което бе изрисувано, а в ателиетата на площада се рисуваше с водни боички и се майсторяха гривнички от мъниста. Всяко дете, което желаеше бе гримирано и се превърна в пеперуда, клоун, цвете или индианец… Някои от предвидените игри и карнавала не се състояха заради лошото време, но то все пак си имаше и плюс – бе достатъчно ветровито за хвърчилата, които отново полетяха в небето като символ на празника и детството.

Благодарим на всички, които присъстваха и се надяваме да се видим отново!

Оставете коментар: