Language

Mandritsa is the only Albanian village in Bulgaria, where even today native people speak this unique archaic Albanian language.

Here are some words and phrases in Albanian.

 English  Albanian
Yes Da
Good Mir
No Nuku
Welcome Misen iert
Good bye Mbetuni me shindet
What’s your name? Kush sohesh?
Where are you from? Ga ha iesh?
How are you? Kush ieni?
Greeings Shum faltor
Cheers Me shindet

8 thoughts on “Language”

 1. Can you please put some more words in your Albanian dialect?
  Ju lutem qitni me shume fjale ne dialektin tuaj te shqipes.

  1. Zoti Kujtim, po Ju dergoj nje kenge nga Mandrica.

   JAK TË TË VLOJMË, MITE-LE…
   “Jak të të vlojmë, Mite-le,
   për bash çorbaxhiut çupë,
   ze për kadënën mavrutë.
   – Mos më nda, tate, mos më nda,
   nga timet të bukura arkadash !”
   Pa e vloka tati ze e martuoka.
   Bëri ca pak shumë kohë,
   i duoll Mitesë ni erà,
   dë sollaku anë, dë zëmërë.
   Pa i sotë tatjes:
   “Tate, tate bukorë,
   gjemë derman, tate,
   të më shkoj eràja !
   – Jecë-si, Mite, jecë-si
   dë *mukadëri mazit fshat; *i zgjedhur, i dalluar, i percaktuar nga fati
   atje ka të mëza heqime,
   të të shkojnë erànë.”
   U ngrit Mitja pa vate,
   nuk i gjet heqimet.
   U ksye prapë Mitja,
   pa vate dë halë-hi Erinua.
   “Halë, halë-le bukorë,
   hapmë derën, halë-le !
   Të më shtrosh, halë-le,
   dë glatë ze dë gjerë !”
   Pa e shtrojti hal-hi
   dë glatë sa dë gjerë.
   Pa ra-si Mitja të dergjetë,
   pa i duall Mites shpirti.
   Recitoi dhe këndoi Stano Gjençosë, Ristosë gruvë.

 2. JU falenderoj personalisht qe e ndieni veten ende shqiptar dhe krenar per kete

 3. A website in Kosovo has today posted an article about you people. We always knew that there are some old Albanians living in Bulgaria but never found out where they live. Thanks to telegrafi.com we now know. Its great to know that you, just like the Albanians in Ukraine, Turkey, Lithuania or elsewhere in the world have not forgotten the language of your forefathers.
  Proud of you. Keep up, stay Albanian!

 4. това е хубаво, че все още се чувствам като албанците (Илир).
  Нашата кръв никога няма да се разрежда
  Да живее Илирия
  Ние, албанците в Албания, Косово, Илирида (Македония) в Presheve, Черна гора, cameria (South Епир), Турция Европа и САЩ никога не забравят

 5. In Stara Zagora is 2 Villages with Albanian people but only old people can still speak Albanian but young people can’t speak Albanian only Bulgarian

 6. Pershendetje te gjith Banorve dhe gjith Shqiptaret me Gjake Shqiptari qe jetojn ne Mandrisa dhe ne Bulgari.Pershendetje

Оставете коментар: