Мандрица на международен семинар по албански език

От 15 до 26 август в Прищина, Косово се проведе Международният семинар по албански език, литература и култура. В 35-то му издание взеха участие над 120 албанолози от целия свят, както и близо 100 студенти, изучаващи албански език.

В рамките на научните сесии бе представен Българо-албанският разговорник с малък речник на говорът в село Мандрица, с автор Мария Георгиева – Пеева. Той бе представен от една друга Мария Пеева – редактор в албанска редакция на БНР, която показа пред аудиторията автентични записи и снимки от посещението й в Мандрица.

predstavqneЗалата остана възхитена от историята, традициите, занаятите и архитектурата на това малко родопско село, както и че в него все още е запазен и се говори албански език.

Част от представянето бе и дейността на Сдружението за възраждане на Мандрица, както и възможностите, които селото предлага за туризъм.

 

gazeta

В Косово за Мандрица се говореше не само в академичните среди. Представянето на Разговорника бе отразено от няколко медии, сред които вестник „Нова епоха”. Частната радио-телевизия 21 отдели специално време в сутрешния си блок, посветено на Мандрица.

21_tv

Текст и снимки: Мария Пеева

2 thoughts on “Мандрица на международен семинар по албански език”

  1. Аз съм от Мандрица и живея там от пролетта до късна есен. Радвам се и съм горда, че сестра ми Мария успя да напише този разговорник. Той ще бъде един добър помощник за поколенията на Мандрица, за да продължат да говорят на нашия мандричански език. Не забравяйте, че корените са ви от красива Мандрица.

  2. НИЩО ,ЧЕ ЖИВЕЯ В РУСЕ-ВИНАГИ ЩЕ ПАЗЯ В СЪРЦЕТО СИ КРАСИВИ СПОМЕНИ ОТ ПРЕКРАСНАТА И С НИЩО НЕЗАМЕНИМА МАНДРИЦА. ДАКОВА МАРИЯНА

Оставете коментар: